Home

abbekerk-in-danzig-februari-1939Het “MS Abbekerk” was een Nederlands koopvaardijschip dat een korte maar enerverende carrière had in de eerste jaren van de Tweede Wereld Oorlog. Het schip was nog maar 1,5 jaar oud toen het tijdens de Blitz in Londen in september 1940 zwaar werd beschadigd. Het koste een half jaar om haar te repareren. Omdat het, voor die tijd, een erg snel schip was, voer ze meestal alleen of in snelle troepen konvooien. Ze bevoorraadde de Engelsen in Egypte in juni 1941 en in begin 1942 was ze in Maleisië« en Nederlands India ten tijde van de val van Singapore en Java. Ze werd ingezet om meer dan 1700 Amerikaanse en Australische militairen en burgers te evacueren uit Tjilatjap naar Fremantle, Australië«. In augustus 1942 werd ze, 700 mijl ten westen van Ierland getorpedeerd door de Duitse U-604 en verging.

Deze website, geïnspireerd door mijn vaders memoires, verteld het verhaal van het schip. In het bijzonder haar reizen in de oorlog. Je vind hier veel informatie over The Ship (het schip), The crew (de bemanning), The Routes die ze aflegde en Pictures (foto’s) en Documenten (Papieren)  die ik de laatste 15 jaar heb verzameld. Maar waarschijnlijk het interessantste zijn de verhalen van en over de mannen die op het schip voeren en een goed gedocumenteerd week-tot-week verslag van haar laatste, lange, reis in 1941 en 1942. Deze vind je onder The Stories (de verhalen) en onder Fragmenten.

Op deze website vind je alle verhalen en informatie via het menu bovenaan. Het menu aan de rechterkant geeft toegang tot de twee belangrijkste verhalen en toont eventueel ‘laatste nieuws’. Het menu aan de linkerkant geeft alle informatie die over een bepaalde reis beschikbaar is op de site. Dit menu geeft dus andere onderwerpen afhankelijk van het artikel dat je aan het lezen bent.

Ik ben veel dank verschuldigd aan iedereen die me heeft geholpen met verhalen, documenten, foto’s enzovoort. In het bijzonder de heer Ben van Essen uit Adelaide die het hele verhaal van mijn vader heeft vertaald in het Engels. Hierdoor was het mogelijk de site zo veel mogelijk tweetalig te maken: je kan kiezen voor Nederlands of Engels door te klikken op het vlaggetje links boven.

Als je informatie zoekt of juist zelf informatie hebt over de Abbekerk of de mannen die er op voeren, neem dan graag contact met me op: peter@peterenhanneke.nl .

Vind je de site nuttig, interessant of heb je opmerkingen? Laat een berichtje achter hieronder!

Peter Kik

Zaandam, september 2017

PS: Vanwege de (on)mogelijkheden van de website is het moeilijk gebleken de site volledig in twee talen uit te voeren. Met Engels als hoofdtaal mist soms (bijvoorbeeld in menu’s) de Nederlandse vertaling en enkele artikelen zijn ook nog niet vertaald door tijdgebrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.